tirsdag 31. desember 2013

Den siste dag


Så var den siste dagen i året kommet! 
2013 ble et veldig fint år og jeg er takknemlig for det. Livet ble godt på alle måter dette året. Jeg er fremdeles alt annet enn frisk, men så lenge sykdommen er utholdelig, klager jeg ikke. Måtte 2014 bli like godt eller bedre.

GODT NYTT ÅR!

lørdag 28. desember 2013

A little bit of Christmas...


Julen ble rød i år, etter fire år med hvit. 2013 har jo vist seg til å bli et år med mer farger her hjemme, så jeg burde vel ikke ha blitt overrasket over trangen til en rød jul, men jeg ble tatt på sengen gitt :)  


Men du verden for en deilig julefølelse jeg får når jeg er i stua vår. Elsker det! Det har ikke manglet på julefølelse i år, selv om jeg er 30+  Kakeboksene er dessuten fulle av deilige julekaker, jeg feter meg opp på julemiddager og hjemmelaget julebrød med de deiligste pålegg. Julefilmer, julestjerner, duftende svibler, julesnop, pakker, gode bøker, gjør en god jobb med å bidra til julestemningen. Også er det så herlig å være så oppslukt av julen at man til og med glemmer hvilken ukedag det er :)    


Juletrepynten er en blanding av selvheklede hjerter, keramikkhjerter laget av en venninne og div annet pynt kjøpt på januarsalg, noe stoffpynt fra Green Gate, store røde og hvite kuler fra Britts Boutique, papirpynt fra Interiørland, ballerinaer fra Åhlens. Gleder meg til å se hva jeg evt finner på januarsalg i år :) 


 Nå skal kvelden nytes med brente mandler og Love Actually! 


Fortsatt god jul til dere alle!

onsdag 25. desember 2013

God Jul


God jul til alle dere som har fulgt med meg her på bloggen i 2013! 
Julen er min favoritthøytid og jeg bruker mange måneder av året på å planlegge julegaver og julebakst o.l. Mitt høyeste ønske for adventstiden i år var å få bakt flest mulig julekaker som jeg også tåler. Takket være gode hjelpere fikk jeg fylt opp kakeboksene i år med deilig gluten-, laktose- og sukkerfrie kaker. Formen har vært veldig dalende i hele høst/vinter, og i desember har jeg virkelig følt hvor tung mørketiden kan være. Men heldigvis slipper jeg det meste av julestresset og kan ta det så mye ro som jeg trenger. En fordel må en ha som syk...  
Jeg hadde en fantastisk fin julefeiring med min kjære, foreldrene mine, lillesøstren min og svigermor min i går. Jeg feiret og deltok med alt jeg hadde, og fikk kraftig betaling i går kveld og i dag. Men det var verdt det! Pakkeåpningen ble utsatt til i da kl 14.00. Og du verden hvor mye fint vi har fått! Tusen takk til alle dere som har tenkt på oss i år også!
Nå venter ribba på meg hos foreldre mine...

Fortsatt god jul!

lørdag 21. desember 2013

Kakemenn uten gluten, laktose og sukker


For andre året har jeg brukt samme oppskrift når jeg har laget kakemenn som både er fri for gluten, laktose og sukker. De var gode i fjor, og etter å ha justert oppskriften på bakrunn av fjorårets erfaringer, ble de ennå bedre i år, og jeg har notert meg ned hvordan de skal bli ennå bedre neste år (disse endringene vil stå i parantes). Neste år skal de bli litt mer søte og smake litt mer hornsalt.

Oppskriften er:

500 g semper fin mix
3 ts hornsalt (4 ts)
4 ss melkefri melange - temperert

-> Bland mel og hornsalt, og smuldre i smøret 

1 dl erythritol/sukrin
1/2 ts stevia
noen ts palmesukker/kokosblomssukker
(vil ha litt mer av alt dette neste år)
3 dråper flytende vanilje stevia
3 ss agave nektar light (øke til 4)
2 1/2 dl laktosefri melk

-> Bland søtstoffene med melken og rør rundt.

-> Bland det tørre med det våte. Jeg kjørte miksen en god stund i kjøkkenmaskinen til jeg fikk en fast og smidig deig.

-> Jeg kjevler deigen så tynn som mulig.  Hvis de blir for tykke blir de litt tørre. Må ha litt mel på benken, men ikke mer en nødvendig. Stikk ut figurer på vanlig måte.

-> Stek på 200 grader i ca 7 min. Følg nøye med på fargen og juster antall minutter etter din ovn.

-> Blir 4-5 brett sånn ca.

mandag 16. desember 2013

Brente mandler uten sukker


Brente mandler er en favoritt her i buset, og denne oppskriften uten sukker, er både jeg (som ikke tåler sukker) og mannen veldig glad i. Vi lagde en testrunde med disse i går (siden det er ett år siden sist) og de forsvant med en gang! Hvis noen har lyst å prøve seg på min oppskrift, er den som følgende:

Ca:
100 g mandler
2 toppede ss erythritol/sukrin (jeg brukte erythritol)
1/2 ss kanel
1/2 ts himalayasalt
3 dråper flytende vanilje stevia
en stor dæsj agave nektar

* sett mandler i forvarmet stekeovn på 200 grader, midt i ovnen i ca 8-10 min
* smelt sukrin, kanel, salt, stevia og agave nektar i stekepanne. Når det ikke er synlig sukrin-krystaller igjen, har man i mandlene. Jeg trekker pannen til side og vender mandlene i mixen. Rør til mandlene har trukket til seg all vesken.
* Fordel mandlene på et bakepapir til avkjøling.
*Oppbevares på glass.

Det viktigste når man bruker alternativ søtning, er å bruke flere typer samtidig. Smaken blir bedre da enn hvis man bare bruker sukrin. Bruk det du evt har av søtningsstoffer fra før av, det er slik jeg kom frem til min oppskrift. Salt kan droppes, men både jeg og mannen foretrekker å ha i salt. Det er viktig at sukrinen får smeltet skikkelig. Vi ha hatt noen uhell tidligere, hvor sukrinsmaken ble for fremtredende og krystallene ikke ble oppløst. Løsningen ble å ha de over i stekepannen nok en gang, få blandingen til å smelte fra mandlene og røre rundt på nytt. Jeg synes 100 g mandler er en passelig mengde å jobbe med i pannen, men lag gjerne mer i flere omganger (etter at de har stått sammen i ovnen).

Enklere julsnop skal en lete lenge etter!